top of page

Disleksi Nedir?

Güncelleme tarihi: 19 Nis 2021



Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biri olup; okuma bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Disleksi; kişinin takvim yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma başarısının beklenenin önemli ölçüde altında olmasıdır. Ancak bu okuma zorluğu duyusal bir bozuklukla ilişkili olmamalıdır.


Disleksi günümüz hastalıklarından mıdır?

Aslında disleksi ile ilgili ilk yazılar 1800'lü yıllarda ortaya çıkmıştır. İlk disleksi olgusu 1896 yılında göz hastalıkları uzmanı olan doktor Morgen tarafından bildirilmiştir. Yaşıtları kadar sağlıklı olduğu halde hiç bir sözcüğü doğru okuyamayan, dikte edilen yazıyı hatasız yazamayan ancak aritmetikte başarılı olan bu olgu için Morgen 'kelime körlüğü' tanısını kullanmıştır. Daha sonra da disleksi çeşitli terimlerle adlandırılmıştır.

Şu an günümüzde Özgül Öğrenme Güçlüğü tanısı altında Disleksi (Okuma Bozukluğu), Diskalkuli (Matematik Bozukluğu) ve Disgrafi (Yazılı Anlatım Bozukluğu) ile birlikte sınıflandırılmaktadır.


Disleksinin sıklığı nedir?


Disleksi okul çağı çocuklarının en az %5'ini etkilemektedir. 

Kabaca 30 kişilik sınıfta 1-2 adet disleksi tanılı çocuk vardır.

Bu kadar sık görülen Disleksinin belirtileri nelerdir?

  • Disleksi tanılı çocuklar okumayı öğrenirken zorluk yaşayabilir, kısa bir süre önce öğrendiği bir sözcüğü tanıyamaz ya da bir kaç satır önce okuduğu bir kelimeyi daha sonra gördüğünde tanımakta güçlük çeker.

  • Okuma hızının beklenenin altında olabilir, okumakta zorlanabilir, okurken harf atlama, kelimeleri değiştirerek okuma, harfleri birbirine karıştırma, okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma gibi belirtileri olabilir.

  • Ayrıca yazarken harf atlayabilir, rakamları ters yazabilir, ayların sırasını, haftanın günlerini sıralamada zorlanabilir.

  • Renkleri karıştırma, sağı solu ayırt etmekte zorlanma gibi belirtiler görülebilir.


Hangi durumlarda Disleksiden şüphelenmeliyiz?

Öncelikle az önce tanımlamış olduğumuz belirtiler varsa mutlaka disleksiden şüphelenmeliyiz.

Ayrıca ilkokula başlayan her çocuğun ikinci dönemin ortalarında okumayı öğrenmesi gerekir. Birinci sınıf sonlarında halen okumayı öğrenemeyen bir çocuğumuz, ya da öğrencimiz varsa mutlaka disleksiden şüphelenmeliyiz.

Çocuğumuzda Disleksi belirtileri varsa ne yapmalıyız?

Eğer çocuğunuzda disleksi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mutlaka bir Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Çocuk ve ergen psikiyatristi gerekli olan incelemeleri yapar ve kişiye en uygun tedavi programını sunacaktır.


Ayrıca disleksi tanılı çocuklarda sıklıkla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da olabileceğinden dolayı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da değerlendirilecektir.


Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu hakkındaki yazı için tıklayınız...

47 görüntüleme
bottom of page